Organen (Zang Fu)

De organen in de Chinese Geneeskunde worden anders bekeken dan in de Westerse Geneeskunde.

Longen

De longen zorgen voor de ademhaling en het opnemen van zuurstof, en zijn tegelijkertijd een belangrijk orgaan voor onze immuniteit.

De longen sturen naar de huid energie en warmte, die ervoor zorgt dat we de aanvallen van buiten uit goed kunnen opvangen: een goede weerstand tegen kou, vocht, pollen, microben, bacteriën worden verzekerd door een goede longenergie, die genoeg energie en warmte naar de huid stuurt, zodat we een goed warmteschild hebben dat alle aanvallen van buiten uit kan opvangen.

Lever

De lever heeft ook een andere functie in de acupunctuur. Hij zorgt ervoor dat de energie in het lichaam vlot doorheen de meridianen loopt. Hij is erg gevoelig aan stress die ervoor zorgt dat de energie blokkeert en stagneert. Spanning en stress maken mensen letterlijk ‘gespannen’, spieren voelen stijf en pijnlijk, en ook emotioneel zijn mensen dan gespannen en geïrriteerd, met donkere gevoelens en neiging tot depressiviteit.

De lever via de acupunctuurpunten deblokkeren lost dikwijls al heel wat problemen op, en geeft mensen een meer ontspannen gevoel en minder irritatie. De lever heeft ook een belangrijk invloed op de menstruele cyclus. Pijnlijke menstruatie met klontervorming, fibromen, donker bloed, krampen zijn tekenen van stagnatie, die verbeteren door een betere leverfunctie, die de energie weer vlot doet lopen. Niet zwanger kunnen worden kan ook vanuit deze hoek behandeld worden.

Nieren

De nieren zijn ook een filtreerstation, zoals in de westerse Geneeskunde, maar tegelijkertijd worden de nieren in de Chinese Geneeskunde beschouwd als een ‘reservoir’ van onze erfelijkheid.

Onze constitutionele kracht. Mensen die oud worden hebben hebben sterke nierenergie. Maar ook ons vermogen om ons voort te planten is bepaald door deze nierenergie.

De kwaliteit van eicellen en zaadcellen worden verzekerd door een goede nierenergie. Onvruchtbaarheid wordt behandeld door de nierenergie te stimuleren. De nieren zijn ook de motor van heel onze ontwikkeling.

De kracht die een baby'tje doet groeien tot kleuter, peuter, puber, volwassene ligt in de nierenergie. Wanneer het hier fout loopt, wordt dit vanuit de acupunctuur verklaard door een minder sterke nierenergie.

Hart

Zo is het hart ook een pomp om het bloed door de aderen te sturen, maar is het in de acupunctuur ook een orgaan dat onze emoties bepaalt, dat gevoelig is voor stress en zorgen, dat ook onze mentale fitheid bepaalt, onze helderheid van denken en onze alertheid. Hyperventilatie, benauwdheid, spanning op de borstkas, zenuwachtigheid kunnen te maken hebben met een niet goed functioneren van het hart.

De Westerse Geneeskunde kan uitstekende de structurele fouten in het hart ontdekken. Veel beter dan de Chinese. Als er structurele problemen zijn is hartchirurgie en medicatie een zegen, die al veel mensenlevens gered hebben, en het is daarom ook belangrijk dat altijd eerst een westerse interpretatie van klachten voorafgaat aan een acupunctuurbehandeling. Maar dikwijls is ‘hartlijden’ niet structureel, en dan is acupunctuur een interessante invalshoek.

Milt

Het spijsverteringssysteem is ook erg belangrijk in de acupunctuur. Geen honger, opgeblazen, diarree of constipatie, buikpijn, teveel honger… zijn tekenen van een spijsverteringssysteem dat niet in evenwicht is. Nochtans erg belangrijk omdat via ons eten en via het spijsverteringssysteem bloed en energie (qi) aangemaakt worden. Vermoeidheid, sloomheid, zwaartegevoel in de ledematen, en vooral ook veel slijm, zijn aanwijzingen van een niet goed functionerend spijsverteringssysteem. Het spijsverteringssysteem (en hetgeen wat we eten) zijn erg bepalend voor onze conditionele fitheid.